20140514

Road Stories 1/5, Ota Hofman - Útěk (1966)

Text a foto: Tlampačrefresh článku z roku 2010



Útěk je určen dětskému publiku, přesto poetika vyprávění nutně zaujme i dospělého čtenáře.
Již v době svého uvedení zaznamenala kniha velký úspěch a stala se předlohou pro stejnojmenné filmové zpracování v hlavních rolích s Romanem Skamene a Ivanem Vyskočilem.
Vyprávění je plné napětí a místy trochu ponuré, přesto je tu místo i pro romantiku. Hofman dokonale vykreslil dětský strach, touhu po dobrodružství, klukovskou solidaritu. Z těch nemnoha stránek na Vás dýchne chlad podzimních dnů, budete s hrdiny spoluprožívat tajuplnost lesa, hodiny nesnesitelného hladu a stravující žízně.
Příběh desetiletého Saši, který kvůli průšvihům doma i ve škole zbrkle uteče z domova Vás zcela pohltí a dokonale vtáhne do děje.
Saša utíká zcela bez rozmyslu, dětsky spontánně. Venku už se stmívá a tak intuitivně volí bezpečí a jistotu dědečkova zahradního altánu. Všude kolem je tma, věci ve dne důvěrně známé jsou nyní zcela jiné, právě zde dojde k osudovému setkání ...
Útěk, kniha rozsahem malá a napsaná až úsporně, patří mezi ty nejlepší roadstory jaké jsem kdy četl.

Ota Hofman je autorem více jak desítky knih pro děti a mládež.
Mezi nejznámější patří Návštěvníci (rovněž předloha pro film, respektive seriál až kultovní), Chobotnice z Čertovky, Lucie postrach ulice aj.

Road Stories 

a bonus: