20150421

Primus Commuter Mug, Stainless Steel version

Text a foto Tlampač
sleduj mou sbírku Biwak

Mikrorecenze cestovního termohrnku
Primus Commuter Mug, Stainless Steel version


Objem 0,4 litru
Uzavírání pítka pomocí tlačítka
Hmotnost prázdné nádoby s víčkem je cca 350 gramů
Cena je na jaře roku 2015 kolem 600 Kč

Hrnek je poměrně bytelný a relativně lehký. Vnitřní plášť je z nerezové oceli, vnější je také kovový, jestli jde o lakovaný nerez však netuším. Použitý izolant jsem také na celém širém webu nevypátral.
Dílenské zpracování hrnku Primus je poměrně solidní, rozhodně oproti plastové variantě působí mnohem hodnotněji. Černý nápis Primus se vcelku rychle stírá, škrábance v lakování zatím nemám, ale to bude nejspíše tím, že hrnek používám málo. 
Pryžový podstavec, tedy spodek nádoby, je protiskluzný, guma nedegraduje, tedy nedrolí se a nečerní, nepoškrábete a neušpiníte si tak přistrojovou desku v autě a hrnek lze postavit i na kapotu vozu.

Plastové víčko/pítko je na závit, našroubovat víčko do závitu uvnitř hrdla nádoby jde díky těsnění poměrně ztuha, samotné těsnění funguje perfektně a to i po převrácení nádoby, nápoje se ven nedostanou. 
Pítko se uzavírá pomocí tlačítka, tlačítko po otevření pítka bohužel není nijak utěsněné proti protékání nápojů, doufám tedy, že od zbytků kávy jej stačí omýt vodou s jarem a že vnitřní konstrukce tlačítka má pružinu z nerezavějící oceli. 
Tlačítko je výstražně červené a zapuštěné v mělké prohlubni pod horní hranou víčka, při mačkání klade solidní odpor, náhodné stisknutí by tak mělo být vyloučeno. 
Z pítka se pije celkem dobře, je vytvarované pro horní ret. Rozhodně si dávejte pozor na opaření rtů, doporučuji vychytat si okamžik, kdy je káva tak akorát k napití, jinak po náhodném opaření skutečně budete mluvit i hodně neslušnými slovy :D
Pro důkladné omytí víčka lze oba dva těsnící kroužky vyndat, materiál, ze kterého jsou vyrobeny tipuji na nějaký kvalitní a odolný silikon určený pro styk s potravinami. 
Jediné úskalí pro hygienické používání hrnku tak spatřuji v onom nešťastně provedeném tlačítku, vodou ale propláchnout naštěstí lze.
Izolační schopnosti termohrnku okomentuji svérázně, zkrátka žádné exaktní hry s teploměrem, ranní káva do vašeho auta či karavanu vydrží opravdu velmi horká zhruba dvě hodiny, samosebou ne někde venku v Montaně při minus 40 stupních :D
Nečekejte tedy výkony, jaké poskytují legendární nerezové termosky TIGER Japan, to je zcela jiná liga.

Resumé: Kdybych jej nekoupil zánovní (použitý asi pětkrát) za sto korun, nekoupil bych jej vůbec. Za sto korun je to však vysoce použitelné nejen do auta. 


Recenze jiných uživatelů:

Videa:
https://www.youtube.com/watch?v=zx4Mm8WQH6I
model 73383 má trochu jinak řešené hrdlo a víčko, tuto variantu neznám osobně, uvádím pro zajímavost
plast varianta

#MikroRecenze