20170301

Svobodovi koně

Klady: Sudety, střední Evropa, česko-polské pohraničí. Muž - hlava/mapa, loajální žena po jeho boku, rod. Koně. Řemeslo. Dřina. Životní moudrost a přímočará životní filozofie. 

Protiklady: zmršená (byrokratická a znerovňující) evropská unijní dotační politika, oficiálně nabádající ke kultivaci krajiny a ekologickému přístupu k životnímu prostředí, reálně časově bez hmatatelných výsledků.

Praxe a zvyklosti v českém lesním a půdním hospodářství, lobbismus, klientelismus, korupce, vyvádění finančních prostředků mimo českou a zejména regionální ekonomiku. 

Fakta: Pokračující devastace krajiny, eroze, mizení rostlinných i živočišných druhů, snížení biodiverzity, následné snížení kvality života obyvatel místa. 
Pokračující živelný turisticky průmyslový developerismus v horských centrech a místních atraktivních lokalitách. 

Výsledek: Srdcaři se POCTIVOU SVOU PRACÍ ve svém bydlišti neuživí a jejich práce a hodnotový přínos zůstávají víceméně nepovšimnuty.

:(


Anotace: 

Rodina Svobodových z Orlických hor je předním chovatelem plemene slezského norika. Josef Svoboda je současně držitelem titulu mistr Evropy v práci s tažnými koňmi. Režisér Tomáš Kratochvíl se v dokumentu zaměřil nejen na samotné řemeslo práce s koňmi při přibližování dřeva v lese, ale také na charismatickou postavu Josefa Svobody. Ten se snaží, aby koně z lesa nezmizeli a zůstali alespoň na místech, kde by mohla těžká technika napáchat nenahraditelné škody na okolních porostech či půdě.
Sleduj na: http://www.ceskatelevize.cz/porady/1097944695-nas-venkov/315294340070008-svobodovi-kone