20181127

Horní Dolní, zastavujeme. Zastávky Jana Vrabce

Tlampač / foto: Jan Vrabec

Na rozdíl od tlampačovského blogového a sociál síťového počinu se jménem Hasičárny, který se dostal nejvýše do časopisu pro dobrovolné hasiče (ale mě to potěšilo, ne že ne :) ), se Jan Vrabec rozhodl dělat věci více fortelně. 

Skoro každá tuzemská autobusová zastávka vnitrostátní dopravy je originál, unifikace tak ani v dobách socialistické reality ani v dobách pozdějších nejspíše nebyla takovou ekonomickou motivací, aby k ní v masovějším měřítku vůbec došlo. 
Nebo naopak, obyvatelé měst, sídel a obcí si zastávky busů staví hlavně z praktických důvodů, někdy z rozhodnutí místní samosprávy, jindy ovšem svépomocí, proto jsou mnohdy pojaty tak svérázně. 

Přesto téměř každá zastávka srdnatě plní svoji hlavní funkci, tedy chrání před deštěm, větrem, sluncem, sněhem. 
Také jejich funkce vedlejší nejsou zanedbatelné, zdi zastávek slouží jako obecní vývěska, prostor pro turistickou mapu, nosič reklamy na místní služby a firmy, mnohé zastávky se stávaly a stávají katalyzátorem frustrace vandalů,  trampskou noclehárnou, či bývají celé červené studem, to když se uvnitř sejdou dva zamilovaní :) 
Prostě nepřehlédnutelný  fenomén, podobně jako hasičské zbrojnice. 

Jan Vrabec obdivuje specifickou rázovitost a originalitu těchto ryze účelových drobných staveb rozesetých po celém Česku. 
Coby fotograf pak má cit pro kompozici, barvy, prostředí a krajinu, chápe interakci 
a kontext, tedy svou vášeň pro zastávky linkové autobusové dopravy vyjádřil nejen tvorbou tématické webové stránky, ale zhmotnil ji a dostal až na pulty knihkupectví Zastávky - Jan Vrabec

www.zastavkyautobusu.cz

#Zastávky #JanVrabec

PS
Jen si to představte, stojíte na zastávce a bus NIKDE. 
Taková scéna je k vidění například v nemainstreamovém filmovém dílku Silný kafe. 
V čase 25:30 můžete vidět zoufalost a frustraci Tomislava z faktu, že autobus prostě ten den už zřejmě nepojede :D

Silný kafe - česká komedie (2004) - Youtube  
mmj. v tomto filmu hraje stále populárnější herec Martin Hofmann, známý též jako recidivista Jiří Novák z Hřebejkovy série Rédl nebo coby arogantní advokát s penisem namísto nosu ze série Trpaslík.