20140601

Tužte se ve znalostech historie!

Text a foto: Tlampač, poprvé publikováno 29. května 2008

VÝLET VHODNÝ PRO: PĚŠÍ/CYKLO


Často se při sledování nejrůznějších televizních pořadů setkávám s tvrzením o historické nevědomosti české veřejnosti. 
Chápu, že je spousta důležitějších věcí na tomto světě než dějiny. 
Otřepané klišé ovšem říká: Kdo nezná své vlastní dějiny, je nucen prožít je znovu. 
Nejsem takový vlastenec jako Danek Landa :), nicméně trochu vlastenec jsem. O to víc mě mrzí trapné odpovědi respondentů v TV, kteří na otázku co se stalo v osmašedesátem ke konci srpna odpoví, bylo hezky a pomalu končily prázdniny ...

Připomenu vám dvě důležité události, které byste také měli dobře znát. 
Tak za prvé: 27. května 1942 dva odvážní chlapi Josef Gabčík a Jan Kubiš provedli atentát na supernacistu a říšského protektora Reinharda Heydricha. Ten na následky svých zranění 4. 6. 1942 zemřel. 
Za druhé: potrefená husa se v červnu 1942 ozvala a Němci vyhladili komplet dvě vesnice a popravili spoustu dalších našich občanů naoplátku. Muži, ženy, děti, všechno šmahem a poněmecku důkladně. Naštěstí několik dětí z těch dvou vesnic přežilo, protože byly odvlečeny do Reichu na převýchovu v bezdětných rodinách. Po válce si o navrácení těchto dětí náš stát rezolutně řekl. Byly nalezeny a vydány zpět do vlasti. Celý svět tak zná jméno Lidice (10. 6. 1942). Málokdo už zná jméno Ležáky (24. 6. 1942). To jsou jména oněch zničených, vyvražděných vesnic.
Zajeďte si na malý výlet. Zajeďte si do Ležáků. Výchozím bodem výletu vám může být půvabné městečko Hlinsko. Jeho unikátní Betlém (skanzen lidových staveb uprostřed města.) vás jistě okouzlí. Pak již stačí najít turistickou značku, která vás přes obec Včelákov (ve Včelákově chodily Ležácké děti do školy.) dovede až do Ležáků.
Dojdete do vesničky, kde nestojí jediná chalupa, jediný dům. Jednoho dne v červnu roku 1942 ji obklíčili vojáci a dokonali pomstu. Pomstu za psychopata. 
Já jsem byl v Ležácích poprvé před třemi lety s mým kamarádem. Už se smrákalo, všude bylo ticho, kolem nás jen kamenné pomníky a na nich jména. Ani jeden z nás nepromluvil. Byl to silný a zajímavý zážitek.
Resumé pro budoucí televizní respondenty: I díky českému atentátu na Heydricha odvolala Velká Británie Mnichovskou dohodu. Pokud nevíte co byla Mnichovská dohoda, nejezděte nikam :).


PS a hádanka: 
Máte rádi větu: Tento způsob léta zdá se být poněkud nešťastným? Autor této věty byl v souvislosti s atentátem na R. H. popraven 1. 6. 1942.