20140510

Polabím na soutok, za Vítkem, Kelty a k velikému rybníku Žehuň

Text a foto: Tlampač


VÝLET VHODNÝ PRO: PĚŠÍ/CYKLO


Polabí, zdejší krajina se jeví jako poněkud monotónní a fádní. Přesto se i zde najdou místa neobyčejná a pro turisty velmi zajímavá. Rád bych vás pozval na výlet do krajiny, kde se utvářela česká státnost a jež je osídlena nepřetržitě již od neolitu a kde kdysi bývalo více rybníků, než v proslulých Jižních Čechách.
Náš výlet začne v historickém městě Poděbrady. Lázně v Poděbradech zná jistě každý a kdekdo ví, že na mnoha místech ve městě lze nalézt pramen železité vody se specifickou vůní a chutí. Vodu si můžeme natočit třeba do PET láhve u veřejného pramenu na Riegrově náměstí, je dobrá, zdravá, osvěžující a zadarmo:).
Navštívit hlavní poděbradské náměstí, nazvané Náměstí Jiřího po významném rodákovi a slavném husitském králi, patří k obligátním povinnostem. Je zde k vidění veliká králova jezdecká socha a také dobrou zmrzlinou vyhlášená a v horkých dnech lidmi doslova obléhaná cukrárna U Reinvaldů. Na zdejším zámku po dobu svých studií pobývali exprezident Václav Havel a režisér Miloš Forman. Hned pod zámkem je přístaviště výletních parníků - lodí se lze dopravit k soutoku Labe s Cidlinou či do nedalekého Nymburka. Nás více bude zajímat cyklostezka vedoucí tudy proti proudu Labe k jeho soutoku s Cidlinou.
Cyklostezka je v hezké a slunečné dny zcela zaplněna lázeňskými hosty, cyklisty, bruslaři, pejskaři a výletníky. Dávejte proto dobrý pozor na svou bezpečnost i zdraví druhých!
Soutok Cidliny a Labe je velice hojně navštěvován turisty i obyvateli blízkého okolí. Ve zdejších výletních restauracích a kioscích koupíte dobré pivo, klobásky a jiné dobroty. Příjemné posezení u vody je neodolatelné. Rezervace Libický luh na soutoku obou řek, je zachovanou přírodní lokalitou dokumentující charakter polabské krajiny před její industrializací. Naše další kroky či stopy kol povedou po zelené turistické značce k Hradišti Libice.
Libický památník připomene nejednoduchou českou historii, plnou vraždění a krve. Slavné Slavníkovské hradiště pozbylo významu kolem roku 1130, kdy se správa zdejší oblasti přesunula do blízkých Poděbrad. Pokračujeme stále po zelené značce směrem na Žehuň.
Jistě znáte Vítka, hrdinu knížky Jak jel Vítek do Prahy od Bohumila Říhy. Ano, Vítek byl právě z Libice nad Cidlinou, zdejší okolí je nyní na jaře opravdu malebné. Turistická stezka vede dále podél řeky Cidliny a bez problému je sjízdná na běžném kole, jen místy musíme být opatrní, abychom nesjeli do vody. Mineme jez, překročíme několik lávek pro pěší a pokračujeme do místní části Libice, do obce Kanín, proslulé významnými archeologickými nálezy z dob Lužické kultury.
Zelená nás přes Opolany přivádí do obce Sány, v jejím okolí můžeme občas spatřit hledače kovů, těžko říct, je-li jejich činnost legální. Pokračujeme k obci Dobšice, kde byly nalezeny stopy někdejšího Keltského osídlenízdejší muzeum na Kelty upomíná. Pokud cestujeme na kole, je výhodnější do Žehuně pokračovat po silnici.
Obec Žehuň je nejteplejším místem v České republice, což možná vysvětluje tak pestrou historii osídlení zdejší krajiny. Stejnojmenný rybník vybudovaný na řece Cidlině je dlouhý 5,5 km a svou rozlohou je na 8. místě v České republice. Dokládá zašlou slávu východočeského středověkého rybníkářství.
Pokud jsme cyklisté, je možné pokračovat stále po místní komunikaci směrem na Chlumec nad Cidlinou. V obci Žiželice pak můžeme navštívit obchod - večerku s pestrým sortimentem a vychlazeným lahvovým pivem.
V horkých dnech je možné si ještě udělat odbočku na písník zvaný Pamětník. Zde můžeme svlažit své tělo ve studené vodě a žízeň uhasit u zdejšího kiosku. Pamětník je také vyhlášenou mekkou sportovních rybářů, desítky zaparkovaných obytných aut dokládají, že rybáře jejich koníček ve zdejším pěkném prostředí baví.
Pro pěší turisty se jeví jako zajímavější varianta vystoupat od rybníka nahoru k Žehuňské oboře a dojít až ke známému motorestu Kopičák.
U motorestu staví meziměstské autobusy, popřípadě můžeme dojít až na nedalekou vlakovou zastávku Běrunice na trati Křinec - Chlumec n. Cidl.


Další velmi zajímavý místní cíl:
Nedaleko Poděbrad ve středověku býval, při staré zemské silnici vedoucí z Vídně do Slezka, největší český rybník zvaný Blato. Svou rozlohou 996 ha dodnes nebyl překonán a jeho někdejší břehy jsou stále patrné - video z cyklu ČT - Lapidárium.
V těchto místech také v prosinci 1941 dopadli po seskoku z letadla hrdinní čeští parašutisté ze skupiny SILVER A, kteří po právu smrtelně zranili zastupujícího říšského protektora nacistu Reinharda Heydricha.