20240519

Chata Bohumila Hrabala v Kersku žije svým novým životem

napsal a vyfotil Tlamhrabal


Druhým dnem se unikátní domácí muzeum Chata Bohumila Hrabala v Kersku potkává s návštěvníky, obdivovateli a čtenáři spisovatelova díla.



Na úvod je důležité říci, že náhoda tomu chtěla, aby ve správný čas správná osoba s vlivem a mocí seděla u internetu a narazila na inzerát.
Samozřejmě tu byli další a další důležití lidé, komunální politici, pracovníci Polabského muzea, mediální sféra, dárci předmětů aj.

Proto když se objevil inzerát prodeje někdejší chaty Bohumila Hrabala, mohla tato unikátní nemovitost v atraktivní lokalitě ze soukromých rukou přejít do vlastnictví Středočeského kraje potažmo státu a pokračovat v dělání radosti všem, kteří byli Hrabalem a jeho dílem byť jen nepatrně zasaženi.


Stranou zůstaly utopické vize, přednost dostala idea historicky maximálně věrného hausmuzea, které neagresivním, spíše komorním způsobem připomene fenomén Hrabalova zapisování, filozofování, pábení z radosti nad pivní pěnou, tvůrčího a lidimilovného entuziasmu.


Byl jsem v roce 2022 v únoru v těch zástupech lidí, kterým Polabské muzeum otevřelo dveře k nahlédnutí do právě právně nabyté chaty, takže znám stav před rekonstrukcí. 
Mimochodem, v té frontě stál i již zmiňovaný iniciátor Martin Kupka, mezi námi všemi ostatními, žádné papalášství.

Včera jsem byl mezi těmi vůbec prvními oficiálními návštěvníky muzea (třetí sedmičlenná skupinka návštěvníků) a jsem nadšený, bohatší o zážitek, který nemá příliš velikou konkurenci široko daleko, ať už kulturně a historicky osvětovou nebo turistickou.


Chata je doslova plná upomínek na dobu spisovatelova života.
Přítomní průvodci sympatickým způsobem interagují s návštěvníky při svém poutavém výkladu.


Zlatým hřebem muzea je slavná Vechtrovna, můžete vidět na fotkách. Osobně zažít místo vzniku slavného románu Obsluhoval jsem anglického krále, to se vám nenaskytne každý den!

Muzeum Hrabalova chata má na své návštěvníky působit dojmem, že Hrabal je přítomen, pouze si na malou chvíli kamsi odskočil, proto je na pozemku k vidění autentické kolo skládačka nebo originál Hrabalova posledního vozu Ford Escort z roku 1983 (auto zrenovovali šikovní učňi!) hned vedle otevřené garáže.


Keře kvetou, stromy šumí svou vzpomínkou na doby, kdy Hrabalovy myšlenky a nápady tekly rovnou na papír ve psacím stroji.
Narodil se fenomén, nový cíl všech skutečně zanícených fanoušků hrabalovského světa.


Přijeďte i vy do míst, kde je Hrabalovo snad úplně všechno😂, zastávka autobusů PID, jeho již pověstná chata, po něm pojmenovaná ulička, či Hrabalova naučná stezka, a zažijte nový rozměr nedávné historie nejen literární😉