20240703

Na mravence past by Tlampač

Mravkolev Sekora

Ants attack ambulance, čili když píšeš blog, má prý to být lidem užitečné :D Domečky pro malé tvorečky, nezabíjím rád ale musí to být, takže prášek jedový, krabička mistička od maškarpóne, vrtačka, cukr.

Proč si nekoupím rovnou hotové řešení otravných pastí na mravence je asi jasné, je to poměrně drahé. Zato tahle DIY záležitost vyjde na cca 50 Kč (cena za 100g prášku na mravence) a bude fungovat po mnohem delší čas, zejména v kritickém období na konci léta a zkraje podzimu, kdy se mravenci stěhují do domů, aby žili s námi v komfortu neasi.

Do misky po horním obvodu musíte navrtat pár vstupů, na dno nasypat trochu cukru coby atraktant neboli vábidlo a konečně i ten prášek smrtící a obsah uzavřete víčkem. Poté je nutno misku převrátit, čímž se cukr s jedem dostane na celou plochu jinak těsného víčka. 

Jednoznačná výhoda mého řešení je, že miska se dá přemisťovat po bytě tak, aby mořila, ale nepletla se a prášek se nedostal mimo a neškodil. Zároveň se z takto vyrobené pastičky prášek po uplynutí tří týdnů, kdy skutečně účinkuje a hubí, dá vysát vysavačem a lze doplnit novou dávku a můžete hravě užít past na jiném místě anebo si jich vyrobit i několik, to je jasné.

Prášek Biotoll je od renomovaného slovinského výrobce návnad, bohužel aplikaci na likvidaci vosích hnízd přestali vyrábět, takže zkouším jiné řešení, dům u lesa je dům u lesa, vosy nejsou mravenci, sakra, to není jako práce s busolou. 

Prosím, čtěte návody na použití hmyzích jedů, jsou toxické pro životní prostředí a pro mnoho jiných živočichů včetně koček!

Lovu zdar.